Ministerstvo vnitra: Tradiční extremistické strany jsou v útlumu, scéně dominuje antisystémové hnutí

11.05.2024 22:08 | Tisková zpráva

Takzvané antisystémové hnutí zcela zastínilo tradiční extremistickou scénu v Česku. Informuje o tom výroční zpráva o projevech extremismu a předsudečné nenávisti v České republice za rok 2023, kterou schválila vláda. Zpráva také uvádí, že v online prostředí se i nadále objevovaly rasisticky a xenofobně motivované projevy.

Ministerstvo vnitra: Tradiční extremistické strany jsou v útlumu, scéně dominuje antisystémové hnutí
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

V roce 2023 pokračoval trend započatý koronavirovou pandemií, kdy na extremistické scéně dominuje takzvané antisystémové hnutí. Jeho představitelé nedůvěřují demokratickému systému, často vyjadřují obdiv k ruskému režimu a nerespektují stát a jeho instituce. Mezi témata, která hnutí účelově zneužívalo, patří zdražování, energetická a migrační krize, ruská agrese na Ukrajinu nebo konflikt na Blízkém východě.

„Toto hnutí zneužívá strachu lidí, kteří jsou nespokojeni s ekonomickou či politickou situací nebo jsou vystrašení inflací. Často jim pak nabízí jednoduchá, radikální a líbivá řešení,“doplnil ministr vnitra Vít Rakušan. Slabinou tohoto hnutí je roztříštěnost a absence jakéhokoliv politického programu. Přesto se některým aktivistům prostřednictvím různých dezinformací a konspiračních teorií dařilo získávat důvěru nespokojených občanů převážně středního a vyššího věku.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 29887 lidí

Výroční zpráva dále uvádí, že rasisticky a xenofobně motivované projevy v online prostředí směřovaly zejména proti migrantům, Romům, Ukrajincům, muslimům, Židům či LGBT+ komunitě. Například v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě policie zahájila v několika případech úkony trestního řízení pro projevy antisemitismu. Bezpečnostní složky rovněž v souvislosti s konfliktem zvýšily ochranu židovských objektů.

Na stupňování napětí se významně podílela i kvazi-mediální scéna, jejíž představitelé využívali reálné události k rozdmýchávání napětí. Často si přitom samotné konfliktní události vymýšlejí nebo je přejímají z jiných zdrojů. Zpráva též uvádí, že možné riziko představují i jedinci, pro něž je extremistická ideologie pouze určitým doplňkem. Jedná se o velmi mladé lidi, kteří často trpí nějakou formou sociální izolace nebo psychickými poruchami.

V roce 2023 policie řešila celkem 181 trestných činů s nenávistným podtextem. Stíhala 98 osob, nejčastěji se jednalo o trestný čin proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Nejvíce nenávistně motivovaných skutků a nejvíce stíhaných osob registrovala policie v Praze.

Více ve výroční zprávě ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Tradiční  Muzejní noc se uskuteční i na Hučáku

8:56 ČEZ: Tradiční Muzejní noc se uskuteční i na Hučáku

Královéhradecká Muzejní noc bude letos už 17. ročníkem, kterým se muzea a galerie v Hradci Králové a…